Φορολογικός Σχεδιασμός Έτους. Ποια τα οφέλη για τις επιχειρήσεις;

Ο Φορολογικός σχεδιασμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής στρατηγικής διαχείρισης κάθε επιχείρησης. Στη σημερινή συγκυρία και σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον για την παγκόσμια οικονομία, ο φορολογικός σχεδιασμός έχει καταστεί κρίσιμος παράγοντας  για την επιτυχία κάθε επιχείρησης.

Στην ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΕ κατανοούμε ότι τα φορολογικά ζητήματα έχουν σημαντική επίδραση στις επιχειρήσεις, στις συναλλαγές τους και στα έργα που αναλαμβάνουν. Η φορολογική πολιτική είναι καθοριστική στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και μπορεί να κρίνει την επιτυχία μίας επιχείρησης.

Είναι κρίσιμο για κάθε επιχείρηση να προβλέψει τους φόρους, καθώς συντάσσει ένα οικονομικό σχέδιο. Ο προσεκτικός φορολογικός σχεδιασμός είναι ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε στρατηγική ανάπτυξης επιχείρησης και προστατεύει τους οργανισμούς από νομικές κυρώσεις.

Στην Ελληνική Φορολογική Νομοθεσία, συχνά εισάγονται διατάξεις, οι οποίες σε μικρό ή μεγάλο βαθμό επηρεάζουν την πορεία των επιχειρήσεων. Για τα στελέχη τα οποία συμμετέχουν στη λήψη των επιχειρηματικών αποφάσεων και στο σχεδιασμό των μελλοντικών στρατηγικών κινήσεων των επιχειρήσεων καθίσταται αναγκαία η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για το πώς διαμορφώνεται το φορολογικό περιβάλλον ανά πάσα στιγμή.

Με βάση τα προαναφερόμενα είναι διττός ο στόχος κάθε επιχείρησης, η οποία αφενός θωρακίζεται έναντι των ενδεχόμενων φορολογικών κινδύνων αφετέρου να αξιοποιεί προς όφελος της τα κίνητρα που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, μέσω των επενδύσεων.

Φορολογικός Σχεδιασμός Έτους: Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις

Συνήθεις στρατηγικές φορολογικού σχεδιασμού

  1. Επιλογή νομικής μορφής: Η πιο συχνή ερώτηση, ποια μορφή επιχείρησης να επιλεγεί. Τα πρόσωπα, όταν αποφασίσουν να ιδρύσουν μια εταιρεία απαιτείται να γνωρίζουν τι ισχύει για την κάθε εναλλακτική νομική μορφή (π.χ. ΙΚΕ, ΕΠΕ, Α.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε, ΑΤΟΜΙΚΗ), ώστε να αποφασίσουν με γνώμονα το όφελος που θα τους παρέχει η επιλογή τους. Πρακτικά, η φορολόγηση των κερδών δεν διαφέρει μεταξύ των κεφαλαιουχικών εταιρειών (Α.Ε, Ι.ΚΕ, Ε.Π.Ε). Ο συντελεστής φορολόγησης των εταιρικών κερδών ανέρχεται στο 22% και η φορολόγηση των μερισμάτων ανέρχεται σε 5%,σε κάθε περίπτωση. Για τις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε), ο συντελεστής φορολόγησης των εταιρικών κερδών ανέρχεται στο 22%, όμως δεν προβλέπεται επιπλέον φορολόγηση 5% στη διανομή μερισμάτων και όπως είναι φυσικό, σε κάποιες περιπτώσεις και με μόνο το κριτήριο φορολόγησης, οι συγκεκριμένες νομικές μορφές θεωρούνται ελκυστικότερες.
  2. Χρήση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων: Εκμετάλλευση των διαθέσιμων φορολογικών απαλλαγών ή μειώσεων, όπως π.χ. φοροαπαλλαγές, χρήση σχημάτων εναλλακτικών τρόπων φορολόγησης, επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια και σε καινοτόμες ιδέες, μέθοδος αποτίμησης αποθεμάτων κλπ.
  3. Επιλογή κατάλληλου τόπου φορολόγησης: Πολλές φορές μπορεί η μεταφορά της έδρας ή δραστηριοτήτων σε χώρες με ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς να αποτελέσει μια επιπλέον επιλογή για την επιχείρηση.
  4. Διασυνοριακή χρηματοδότηση και φορολογία: Αφορά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, κυρίως για όσες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα διείσδυσης σε μεγάλες διεθνείς αγορές ή τομείς.

Στο τμήμα του φορολογικού σχεδιασμούτης ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΑΕ, στηριζόμαστε στο έμπειρο προσωπικό μας για τη στρατηγική μελέτη και διαχείριση κάθε φορολογικού ζητήματος. Συλλέγουμε και αναλύουμε τα οικονομικά δεδομένα κάθε επιχείρησης και σχεδιάζουμε την κατάλληλη στρατηγική που θα οδηγήσει στις μεγαλύτερες δυνατές φορολογικές ελαφρύνσεις.

Πλεονεκτήματα φορολογικού σχεδιασμού

  • Συμμόρφωση με τη νομοθεσία με αξιοποίηση των φορολογικών κανόνων προς οικονομικό όφελος της επιχείρησης και συμμόρφωση με τις επιταγές της φορολογικής νομοθεσίας.
  • Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης, διαθέτοντας ολοκληρωμένο πλάνο σχεδιασμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στους στόχους της.

Να σημειωθεί ότι σε καμία περίπτωση φορολογικός σχεδιασμός δεν σημαίνει φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή.

Φορολογικός σχεδιασμός 2025

Η αρχή κάθε έτους είναι το ιδανικότερο χρονικά σημείο για κάθε επιχείρηση να περιγράψει τον φορολογικό σχεδιασμό, που θα ακολουθήσει. Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο στην κατάρτισή του θα διαδραματίσει η υποχρέωση τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών, εφόσον συντρέχει περίπτωση συνδεδεμένων προσώπων/οντοτήτων και η υποχρέωση για υποβολή έκθεσης ανά χώρα (CbC report). Η Υλοποίηση των συγκεκριμένων υποχρεώσεων παρέχει σημαντικές πληροφορίες οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για το φορολογικό σχεδιασμό της κάθε επιχείρησης.

Αλλαγές στη φορολογία το 2025

Με τον νόμο 5162/2024, προσδιορίστηκαν οι αλλαγές στην φορολογία για το 2025.

  • Κατάργηση περιπτώσεων επιβολής του Τέλους Χαρτοσήμου (Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής). Μια επιχείρηση μπορεί πλέον να προβεί σε πράξεις εμπορικού χαρακτήρα, χωρίς κάποια φορολογική επιβάρυνση.
  • Απαλλάσσονται από ΦΠΑ οι νέες οικοδομές και για το 2025.
  • Επέκταση κινήτρων για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που καταβάλλονται για την παροχή έργου ή υπηρεσίας προς επιχειρήσεις καθώς και οι αποσβέσεις τουεξοπλισμού και των οργάνων που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες εκτέλεσης της επιστημονικής και της τεχνολογικής έρευνας, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων αυτών, κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό 150% πλέον.
  • Επέκταση κινήτρων για επενδυτικούς αγγέλους, αυξάνοντας το ανώτατο όριο επένδυσης σε νεοφυείς επιχειρήσεις από τις 300.000 ευρώ στις 900.000 ευρώ.
  • Νέος τρόπος φορολόγησης των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών κλειστού τύπου, η οποία υπολογίζεται επί της διαφοράς της αξίας των εταιρικών συμμετοχών κεφαλαίου την 31η Δεκεμβρίου κάθε φορολογικού έτους σε σχέση με την αξία κτήσης των μεριδίων αυτών. Ως συντελεστής εφαρμόζεται ποσοστό 10% επί του εκάστοτε ισχύοντος επιτοκίου πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση των μεριδιούχων, συμπεριλαμβανομένου και τυχόν φόρου υπεραξίας κατά τον χρόνο που θα μεταβιβάσουν τα μερίδια προς τρίτους.
  • Φορολογικά κίνητρα μετασχηματισμών επιχειρήσεων:

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο τμήμα φορολογικού σχεδιασμού της ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΕ, συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα ενδιαφέροντος.

Τα έμπειρα στελέχη της εταιρείας μας θα φροντίσουν για τη στρατηγική μελέτη και τη σύνταξη του κατάλληλου φορολογικού σχεδιασμού, ο οποίος θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της επιχείρησής σας.

* Τα πεδία είναι υποχρεωτικά.